Blog, Books, News

Uw Boekformaat Kiezen

Voorheen volgde de keuze voor een boekomslag een consistent voorbeeld bij de gebruikelijke distributeurs. De meeste grote conventionele distributeurs zouden een boek in hardcover drukken, en een paar maanden later zou de softcover-versie uitkomen. Deze interactie werd om verschillende redenen gevolgd. Een ander boek, vooral van een opmerkelijke schrijver, was iets voor verzamelaars. De hoofdversie van een boek met harde kaft was iets om te prijzen, en er werd verwacht dat het van de beste kwaliteit was en smaakvol was gemaakt, inclusief een residulaag. Mensen die een boek nodig hadden dat ze de rest van hun leven konden koesteren, kochten een boek met harde kaft. Niet alle gebruikers konden echter de kosten van boeken met harde kaft dragen, dus uiteindelijk zou een goedkopere zachte kaft voor de massamarkt volgen. Afhankelijk van hoeveel waarde de lezers zagen dat het boek voor hen zou bevatten, kunnen ze ervoor kiezen om de harde kaft te kopen of ze kunnen vasthouden aan de zachte kaft. Op evenementen waar de hardcover niet goed verkocht werd de softcover versie zelden geleverd.

Omdat het distributie-universum de afgelopen decennia is veranderd, zijn steeds meer distributeurs begonnen met het uitbrengen van alleen zachte kaftversies voor boeken die blijkbaar niet van zo’n buitengewone blijvende waarde zijn, vooral wat betreft classificatieboeken zoals romans en geheimen. Deze stap zet het geld van de distributeur opzij en maakt de boeken bovendien toegankelijk voor een beoogde belangengroep die waarschijnlijk niet zoveel zal hebben betaald voor een hardcover van een geheim dat in slechts een paar uur kan worden gelezen.

Omdat onafhankelijk uitgeven zo mainstream is geworden, en in het licht van het feit dat de gebruikelijke distributeurs proberen financieel stabiel te blijven, wordt een steeds groter aantal boeken exclusief gedrukt als boeken met zachte kaft, omdat dit de meest gematigde beslissing is. Desalniettemin worden boeken met harde kaft tot nu toe gekozen voor enorme titels door conventionele distributeurs, en sommige onafhankelijk gepubliceerde schrijvers kiezen eveneens hardcover-boeken, vaak bovendien, maar zelden in plaats van boeken met zachte kaft.